Härom veckan tipsade en väninna mig om att mina gamla avfotograferade foton var något alldeles extra. Jag förstod inte vad hon menade men hon visade på en världsberömd fotograf som fotograferade vår vardag, vad vi gör, det som händer runt omkring. Till slut förstod jag vad hon menade. Bilderna skildrade en vardag men fullt aktivitet. Jag blev inspirerad och gav mig ut med kameran för att fånga bilder på allt som händer, allt som människor gör. Döm om min förvåning. Jag hittade ingen som gjorde något. Det kom bilar, folk cyklade och promenerade men var fanns alla som verkligen gör någon ting, skapar någonting, arbetar eller skapar någonting. Jag fick gå hem med oförrättad ärende men med en stor insikt. Vi gör ingenting längre!

Vi sitter vid våra datorer, åker i våra bilar, kanske går vi på fest…

Jag tittar på mina gamla bilder igen. Vad gör vi med vår tid? Jag försökte gå ut igen och hittade faktiskt två kommunalarbetare som sopade gatorna. Nu hände något.

Vi säger att vi har ont om tid men vad gör vi av den? Vi har fått massor av tid jämfört med tidigare relationer. Vi har fått tvättmaskin, bakmaskin, torktumlare, dammsugare, snickerimaskiner, datorer, bilar… Vi har frigort massor av tid som vi fyller med något annat. Kanske försöker vi njuta av livet, äta god mat som ofta någon annan lagat, åka på semester, spela golf, gå på gym, gå på bio, umgås med vänner..

Det lilla hantverket vi har kvar är inte mycket och jag tror att ju mindre verkligt arbete (med händerna) vi har desto mindre vill vi ha. Att göra något med händerna skapar tillfredsställelse och kanske bidrar detta till att depressioner och utbrändhet ökar. Förr arbetade vi med kroppen och när kroppens muskler blev trötta var arbetsdagen slut. Nu fortsätter vi att jobba för kroppen blir inte trött, vi sliter inte på våra muskler utan på vår hjärna. Kanske det skulle vara bra med kroppsligt arbete för att bli friskt från utbrändhet.

Jag hoppas att jag en dag kan fånga lite bilder som visar aktivitet. kroppsligt aktivitet som inte bara är att motionera, skapande och utvecklande aktiviteter där vi använder händerna.